Vorige projecten

 2016

Constru Casa – Bouwen aan een beter leven in Guatemalalogo_construcasa_met tekst
Guatemala, een land in midden Amerika. Samen met Mexico vormt Guatemala het middelpunt van de eeuwenoude Maya cultuur.

Guatemala is drie keer zo groot als Nederland en heeft zo’n 13 miljoen inwoners, waarvan ruim 60% afstamt van de Maya bevolking. Deze groep wordt al jarenlang gediscrimineerd, velen zijn analfabeet, hun huisvesting is slecht en er is geen of slecht drinkwater.

Constru Casa-familie

In de veraf gelegen gemeenschap San Lucas Samos, 5 uur afstand van de hoofdstad, wonen 120 families. Zij leven van de verbouw van koffie, maïs, bonen en kardemon. De helft van hen leeft in extreme armoede. De meesten wonen in huizen gemaakt van houten planken, afvalmateriaal. De huizen hebben een aarden vloer. Veelal wordt gekookt op een open vuur en gebruiken zij water uit de rivier voor dagelijks gebruik; zij hebben geen mogelijkheden om het water te zuiveren.
Constru Casa wil in 2016 voor 4 families een huis bouwen; incl. hygiënische latrines, kookstoven en waterfilters om zo de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren.

Charité – Bouwen aan een beter leven voor drugsverslaafdenlogo st charité

Stichting Charité voert diverse hulpverleningsprojecten uit in Wit-Rusland. Vanaf 1990 is in samenwerking met plaatselijke kerken en gemeenten een aantal projecten gerealiseerd. In de enclave Kaliningrad is gevraagd om hulp bij de bouw van slaapvertrekken voor een aantal drugsverslaafden. Nu wordt een ruimte van 3 x 3 meter gedeeld met 4 personen; voor onze begrippen totaal niet denkbaar, maar met 2 stapelbedden lukt dit tijdelijk wel. Het 1e gedeelte van de bouw is gereed, de onderlaag. Hier is een gezamenlijke ruimte en een badgelegenheid gerealiseerd. De middelen voor de slaapvertrekken op de bovenverdieping ontbreken nog. De werkzaamheden worden door de mensen zelf uitgevoerd. De totale kosten voor het realiseren van 4 slaapvertrekken bedragen ca. € 14.000,-. Zodra dit beschikbaar is wordt gestart met de bouw.

2015

logo Dorcas

Bitmap logo def

 

 

 

De NEON-projecten 2015 zijn gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden en toekomstmogelijkheden van kinderen. In Roemenië voor kansarme kinderen via de stichting Klim-op te Vierhouten en in Albanië voor Roma- en zigeunerkinderen via Dorcas te Andijk. Beide landen zijn arm en zonder hulp hebben een groot aantal kinderen weinig mogelijkheden voor een goede toekomst. Juist door jongeren in het land zelf te begeleiden en op te leiden wordt voorkomen dat zij later moeten vluchten naar andere landen. Dankzij onze steun krijgen zij de mogelijkheid om een bestaan op te bouwen in hun eigen land.
In samenwerking met partnerorganisaties worden deze projecten uitgevoerd.
Veel kinderen worden vanwege hun thuissituatie uitgesloten van allerlei voor deze kinderen zo belangrijke sociale activiteiten. De kinderen krijgen (huiswerk)begeleiding, evt. kleding, informatie over hygiëne, een maaltijd, kleding, medische ondersteuning, etc.

Rapportage project Dorcas

Rapportage project St. Klim-op

 

2014

bonus pastor logo

Jaarlijks ondersteunen neon leden een project van een NEON lid. In 2014 is dit een project va de Bonus Pastor Foundation (Goede Herder Stichting). Zij helpen in Roemenië mensen die lijden onder alcohol-, drugs- en andere verslavingen, ex-verslaafden en hun families via een combinatie van sociale- en psychologische hulp vanuit een Bijbelse visie.

Lees meer informatie over de Bonus Pastor Foundation