Projecten 2016

Dit jaar worden acties gehouden voor de stichting Constru Casa en stichting Charité.

Constru Casa – Bouwen aan een beter leven in Guatemalalogo_construcasa_met tekst
Guatemala, een land in midden Amerika. Samen met Mexico vormt Guatemala het middelpunt van de eeuwenoude Maya cultuur.

Guatemala is drie keer zo groot als Nederland en heeft zo’n 13 miljoen inwoners, waarvan ruim 60% afstamt van de Maya bevolking. Deze groep wordt al jarenlang gediscrimineerd, velen zijn analfabeet, hun huisvesting is slecht en er is geen of slecht drinkwater.

Constru Casa-familie

In de veraf gelegen gemeenschap San Lucas Samos, 5 uur afstand van de hoofdstad, wonen 120 families. Zij leven van de verbouw van koffie, maïs, bonen en kardemon. De helft van hen leeft in extreme armoede. De meesten wonen in huizen gemaakt van houten planken, afvalmateriaal. De huizen hebben een aarden vloer. Veelal wordt gekookt op een open vuur en gebruiken zij water uit de rivier voor dagelijks gebruik; zij hebben geen mogelijkheden om het water te zuiveren.
Constru Casa wil in 2016 voor 4 families een huis bouwen; incl. hygiënische latrines, kookstoven en waterfilters om zo de levensomstandigheden van deze mensen te verbeteren.

Charité – Bouwen aan een beter leven voor drugsverslaafdenlogo st charité

Stichting Charité voert diverse hulpverleningsprojecten uit in Wit-Rusland. Vanaf 1990 is in samenwerking met plaatselijke kerken en gemeenten een aantal projecten gerealiseerd. In de enclave Kaliningrad is gevraagd om hulp bij de bouw van slaapvertrekken voor een aantal drugsverslaafden. Nu wordt een ruimte van 3 x 3 meter gedeeld met 4 personen; voor onze begrippen totaal niet denkbaar, maar met 2 stapelbedden lukt dit tijdelijk wel. Het 1e gedeelte van de bouw is gereed, de onderlaag. Hier is een gezamenlijke ruimte en een badgelegenheid gerealiseerd. De middelen voor de slaapvertrekken op de bovenverdieping ontbreken nog. De werkzaamheden worden door de mensen zelf uitgevoerd. De totale kosten voor het realiseren van 4 slaapvertrekken bedragen ca. € 14.000,-. Zodra dit beschikbaar is wordt gestart met de bouw.